Eduskuntatalo

Vuonna 1931 valmistuneen Eduskuntatalon peruskorjaus valmistui vuonna 2017. Peruskorjauksessa Eduskunnan suojellun päärakennuksen ja lisärakennusten talotekniikka, sisätilat, turvallisuus ja esteettömyys saatettiin mahdollisimman lähelle nykyvaatimusten tasoa.

Peruskorjauksen pääsuunnittelijana on maanpäällisten tilojen osalta arkkitehti Peter Verhe Arkkitehtitoimisto Helin & Co Oy:stä ja hankkeen projektinjohtajana toimii Eduskunnan kiinteistötoimiston apulaistoimistopäällikkö Hannu Peltonen (rakennustaito.fi, 29.10.2015).

Rakennuksen alkuperäiset ikkunat ovat katujulkisivujen puolella hollantilaisen Braat-tehtaan valmistamia, alunperin englantilaisen patentin pohjalta toteutettuja Crittall-teräsikkunoita. Vuonna 2013 Jeti-ikkuna Oy:ltä tilattiin kokeeksi yhteen tilaan lisäikkunat. Lisäikkunoiden pääasiallinen tarve syntyi rakennuksen alkuperäisten umpirautaa olevien Crittall-ikkunoiden ja niiden liittymien vetoisuusongelmista. Arkkitehdin tavoitteena oli löytää suojeltuun, historialliseen rakennukseen sopiva eleetön ja dimensioiltaan alkuperäisiä Crittall-ikkunoita vastaava tuote, johon saisi niiden maalipintaa muistuttavan oikean värisen efektimaalipinnan. Näin loppuloksesta saataisiin mahdollisimman vähän näkyvä ja huoneiden sisäilmettä muuttava uusi elementti.

Oman haasteen toivat pääjulkisivun pyöreät ikkuna-aukot. Asia ratkaistiin siten, että ikkunaan suunniteltiin kahdesta puoliympyrän muotoisesta Jeti-puitteesta avattava lasitus. Puoliympyrät on saranoitu keskenään ja ikkunan ulkokehällä on vain lukituspisteitä. Kun toisen puoliskon kiinnityssokat avataan ja puolisko käännetään toisen päälle, voidaan lasin ulkopinta pestä ja alkuperäinen rautaikkunapuite mahtuu avautumaan lisäikkunan avattuun aukkoon.

Työskentely kokeilujen ja malliasennusten kautta Jeti-Ikkuna Oy:n kanssa tuotti halutun lopputuloksen ja lisäikkunat toimitettiin kaikkiin työtiloihin.