Halmstadintalo - osa Hangon kulttuurihistoriaa

Halmstadintalo on ruotsalaisen Halmstadin kaupungin Hangolle sotien jälkeen lahjoittama rakennus, joka on toiminut päiväkotina vuodesta 1949 alkaen. Rakennuksessa toimii edelleen päiväkoti ja sen lisäksi siinä on kaupungin virastoja.

Halmstadintalon alkuperäiset tammi-ikkunat kaipasivat uusimista ulko-osien osalta ja samalla ulkoinen ilme haluttiin palauttaa peittomaalauksen jäljiltä entisenkaltaiseksi. Rakennuksen pinnassa on terastirappaus ja ikkunanpielten tuli säilyä ilman vaurioita.

Kohteen pääsuunnittelijana toimi arkkitehti SAFA Erkki Pitkäranta Arkkitehtiryhmä Pitkäranta Oy:stä. Hän kertoi suunnittelussa olleen tärkeää vanhan talon rakenteiden ja ilmeen kunnioittaminen. Tammi-ikkunat olivat sisäpuolelta pääosin vielä hyvässä kunnossa. Pitkäranta ei halunnut tyytyä ikkunanvaihdon perusratkaisuihin, vaan halusi säilyttää vanhaa niin paljon kuin mahdollista. 

Jeti-korjausikkunan pintakäsittelyksi valittiin tammea jäljittelevä kuviopinnoite. Tämä palautti ikkunan alkuperäisen värityksen ja ilmeen ulospäin ja oli luontevan näköinen myös sisälle. Vanhat ulkopuitteet poistettiin ja tilalle asennettiin Jeti-vaihtopuiteikkuna, jossa on sisään avautuva, eristyslasilla varustettu alumiinipuite ja vanhaa karmia suojaava alumiinikarmi.

Ikkunoiden toimintatapa säilyi ennallaan ja tuuletusikkunoiden toimintaa parannettin nykyaikaisen aukipito-kytkentälaiteen avulla. Ikkunoiden vesipellitys uusittiin kaltevammaksi ja varustettiin vastapellillä. Asennustyö suoritettiin sisältäkäsin; näin varmistettiin etteivät talon toiminnat keskeytyneet.

“Oli hienoa saada yhteiskumppaniksi JETI-ikkunat. Heillä on viimeisin tieto ikkunateknologiasta ja löysimme helposti ratkaisut ikkunoiden saneeraamiseen. Yhteistyömme sujui saumattomasti. Asennustyö oli myös ensiluokkaista”, kertoo pääsuunnittelija Pitkäranta.

“Tämä oli yksi parhaiten onnistuneista talourakoista, joissa olen ollut mukana.”

Talopäällikkö Bengt Lindholm toimi tilaajan edustajana ja koko projektin vastuuhenkilönä. Lindholm kertoi, että projektista tiedotettiin hyvissä ajoin ja asentajat toimivat ammattitaidolla ja ripeästi. Remontin kohteena olleet huoneet olivat vain hetken aikaa poissa käytöstä, joten remontista ei juurikaan ollut haittaa työpäivien aikana. Erityisen tyytyväisiä kaikki ovat olleet siihen, että tammesta rakennetut ikkunakarmien sisäosat voitiin pitää ennallaan. Ulkopuolelta ikkunat ovat tammea jäljittelevää kuviopinnoitetta, joka sopii erinomaisesti vanhaan, arvokkaaseen taloon. “Halmstadintalo on tärkeä osa Hangon kulttuurihistoriaa. Olemme erittäin tyytyväisiä niin ikkunapuitteiden ulkonäköön kuin laatuun. Tämä oli yksi parhaiten onnistuneista talourakoista, joissa olen ollut mukana”, sanoo Bengt Lindholm.

“Asentajat olivat erittäin joustavia ja informoivat koko ajan henkilökuntaamme projektin etenemisestä.”

Halmstadintalon päiväkodissa pelättiin jonkin verran etukäteen kuinka päiväkoti pystyisi toimimaan ikkunoiden asennuksen aikana. Asennustyö osui säiden puolesta myös pahimpaan mahdolliseen aikaan: marras- ja joulukuussa Hangossa oli erittäin tuulista ja kylmä viima puhalsi mereltä. Päiväkodinjohtaja Tuula Rantala kertoi kuitenkin kaiken sujuneen yllättävän hyvin. “Asentajat olivat erittäin joustavia ja informoivat koko ajan henkilökuntaamme projektin etenemisestä. Näin lasten päivähoito saatiin sujumaan ongelmitta. Yhden viikonlopun ajan asentajat tekivät täällä töitä, muutoin asennus tehtiin arkena lasten ollessa hoidossa”, kertoo Tuula Rantala. “Olemme erittäin tyytyväisiä myös ikkunoiden laatuun”, hän mainitsee.

Anu Vihonen